SA PAŠNJAKA DO NAUČENJAKA - MIHAJLO IDVORSKI PUPIN

Originalan naziv: Mihajlo I. Pupin "From immigrant to inventor"

"Kada sam se pre četrdeset i osam godina iskrcao u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. (...) Da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih potrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je čekala, ostala bi ista."



Mihajlo Idvorski Pupin (Idvor9. oktobar 1854 — Njujork12. mart 1935) bio je srpski i američki naučnikpronalazačprofesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“ (engl. From immigrant to inventor).

Ovo je autobiografija jednog izuzetnog čoveka - Mihajla Pupina. Podeljena je po određenim periodima njegovog života, i opisuje život pre svojih samostalnih putovanja, potom gde je bio, šta je radio, i kako se izborio za svoje mesto pod suncem. Verujem da će svakoga oduševiti sama činjenica da se sa nepunih 15 godina otisnuo sam u potpuno nepoznatu zemlju, bez novca, hrane, odeće, i da je učinio da postane ono što jeste. 

Knjiga je zaista obimna, ne po stranicama, koliko po njenom velikom formatu (24x18cm) i sitnim slovima u njoj. Kada sam je tek uzela iz biblioteke rekla sam "Nema šanse da se zamaram ovim, biće to isuviše suvoparno", ali ubrzo sam shvatila da grešim. Zaista je bilo zanimljivo čitati o svemu tome, smejati se, ali i plakati s njim. Ipak, priznajem da su me odrđeni delovi nakon 200 strane malo zamorili. Naime, kasnije sve više počinje da govori o samoj fizici, šta su otkrili njegovi prijatelji, šta on itd. Iako volim fiziku kao nauku, bilo mi je naporno čitati te delove. Ipak, ova knjiga definitivno je vredna pomena, i nećete se pokajati ako pročitate.


Mesto i vreme radnje: Idvor (Srbija), SAD, Nemačka...
 Izdavač: Srpska akademija nauka i umetnosti
 Žanr: Autobiografija
 Broj stranica: 258
 Godina izdanja: Njujork, 1923
 Ocena: 5-/5 (Nisam mogla dati 4 ovakvom delu, ali ovaj minus je samo zbog tih delova koji su meni bili suvišni, no ipak, ne bi mi se dopalo da ih nije napisao..)


Instagram: Smoothieglam14
E-mailalkjhjhgfdsatrewq@gmail.com



Do idućeg kuckanja, šaljem ti poljubce, BBL


Коментари

  1. Post mi se toliko svideo da sam ga pokazala deki,koji spada u onu stariju generaciju i smatra da naše knjige nisu knjige.Baš si me privukla da pročitam nešto drugačije,što inače da budem iskrena ne bih ni uzela u ruke,tako da ću se već danas upustiti u ovu autobiografiju.Hvala ti <3.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jako mi je drago što čujem ovako nešto, baš sam planirala post o nekim starijim izdanjima, bilo bi lepo da mu i to pokažeš :)
      Javljaj utiske! :)

      Избриши

Постави коментар

Tvoji utisci o pročitanom:

Популарни постови са овог блога

SASTAV: NE MOGU DA SE ODUPREM TOM UTISKU

ANALIZA: UJKA VANJA

ZONA ZAMFIROVA - ANALIZA