"NE STIŽEM DA ČITAM"

Imam previše obaveza, učenje, trening, kursevi, druženje, slobodno vreme, spavanje... Kada dođem iz škole/posla/... preumorna sam za sve i samo želim malo odmora. I mnogi drugi razlozi. U 90% slučajeva, svi oni se mogu svrstati u jednu rečenicu - Neću da čitam.

Dakle, ko neće nađe razlog, ko hoće nađe način. Sve može da se stigne ako to zaista želimo, pogotovu u tinejdžerskim danima. Da se ne lažemo, dobar deo nas bar sat/dva dnevno protraći ni na šta. Zašto?

Ipak, ako ne možete, ili ne znate kako da uvrstite čitanje u svoju rutinu, podeliću sa vama neke moje načine. 




  • Pre i posle spavanja
Ovo preporučuju mnogi psiholozi kao zdrav način održavanja uma. Dakle, kada se probudite, prvih 20ak minuta (u kojima se obično izležavamo i gledamo u plafon) treba čitati. To će nam pomoći da lepše započnemo dan, a i brže se razbudimo. Takođe, kada legnemo, obično ostanemo par minuta (sati?) istraživajući telefon. Umesto toga, takođe 20ak minuta treba odvojiti za knjigu. To će odagnati ružne misli i snove, ubrzati proces uspavljivanja i jednostavno učiniti da se osećamo ispunjeno. Uzgred, ne preporučujem elektronske knjige u ovom slučaju, jer telefonsko zračenje posebno šteti u tim trenucima.

  • Čekanje
Bilo da ste na stanici, u školi, u bolnici, na aerodromu ili kod zubara, čekanje je zaista iritantno, pogotovu kada smo sami. Kako bismo ga iole ulepšali, tu su knjige! Preporučujem da uz sebe uvek nosite neko džepno izdanje, ali, ukoliko prilika to ne dozvoljava, telefon i elektronska dela su još uvek tu.
Preporučujem vam da knjigu uvek nosite i u školu i na posao, pa ako ugrabite neko vreme čekanja, bez drugara i kolega, bar će ona biti uz vas.


  • Putovanje
Pod putovanjem nikako ne podrazumevam da izvadite knjigu u vozu dok su oko vas prijatelji koji razgovaraju, ili ukoliko posećujete novo mesto i želite da gledate nove prizore kroz prozor. Kao i u predhodnom slučaju, ukoliko ste sami, vozite se autobusom, vozom, taksijem, kolima, avionom ili nečim šestim, prirodno je da ne radite ništa i dosađujete se. Šta onda čekati?

  • Slobodno vreme
Jednostavno, kada uhvatite sebe da ne radite ništa kod kuće i da su obaveze završene dajte sebi oduška pola sata/sat za čitanje. Takođe, ukoliko zapisujete svoje obaveze i pravite plan dana, uvek uvrstite neko vreme za dobru knjigu. 

  • Spa veče
Povremeno nam je potrebno da se opustimo zajedno sa svojim mislima, napunimo kadu, upalimo mirišljave sveće i uživamo. A dok je kupka tu, fali vam samo knjiga.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SASTAV: NE MOGU DA SE ODUPREM TOM UTISKU

ANALIZA: UJKA VANJA

ZONA ZAMFIROVA - ANALIZA