OPSEDNUTA ŠERLOKOM HOLMSOM?

Ponoć. Dan je burno protekao. Neki se vraćaju iz izlazaka (neki možda tek odlaze), neki su već legli kako bi proslavili početak raspusta. Neko je možda i poput mene.
Uveravam se da ukućani spavaju, ležem u topao krevet, uzimam maminu štrudlu i laptop. Serija počinje. 00:00-05:30h. Dve večeri za redom. Jedna serija, jedni likovi, jedna ljubav. Šerlok Holms.
Ne recite da sam opsednuta. 


Vratimo se šest godina unazad, kako je sve počelo?
Kao desetogodišnjakinja, jednog dana sela sam kraj mame koja je gledala televiziju. Umarala sam je pitanjima, ali ona nije ni trepnula. Kasnije sam shvatila da je to nova serija, nastala po romanu koji je neki čikica napisao još pre mog rodjenja. Iz nekog razloga me zainteresovala, iako je sve bilo prebrzo i ništa nisam razumela. Ipak, moj dnevni ritual svodio se na ta 2h gledanja serije.
Nakon toga, ona se zagubila u dubini moje duše. Potisnule su je druge stvari. Na red je stupio Internat, potom Poaro, Šeldon, Slatke male lažljivice, ali i Agata Kristi u pisanoj formi. Odgledala sam gomilu krimi detektivskih filmova, smišljala svoje originalne priče, uživala u Istražiteljima iz Majamija, Njujorka, Los Andjelesa i tako u nedogled. Uz to, pozabavila sam se i ozbiljnijom literaturom, susrela se s Tolstojem, Šekspirom, Kafkom, Igoom..
Potom, pre par dana, na kiosku ugledah veliki naslov "Šerlok Holms" uz Blic ženu. Sva ljubav koja je ležala u meni dugi niz godina odjednom je isplivala na površinu. Zaboravivši na sve obaveze otrčala sam kući po novac, ali, kada sam se vratila novine su bile rasprobate. Bez obzira na to što sam ljubitelj klasične književnosti i ozbiljne literature, ipak sam ja još uvek devojčica s nepunih 16, koja uživa u detektivskim pričama.
Srećom, nedugo potom, mojaa divna mamica ih je pronašla na drugom kiosku. Ahh, ima li srećnije osobe od mene?
Iste večeri se uveravam da ukućani spavaju, ležem u topao krevet, uzimam maminu štrudlu i laptop. Serija počinje. Zenice proširene, grč u mišićima, bez ijednog treptaja, sve do jutra. Zar je moguće da sam zaboravila na tako genijalnu seriju? Ovog puta sve razumem i oduševljena sam duplo više! 
Kroz dva dana, gledam u tri neodgledane epizode plašeći se da pritisnem play. Ne želim da se ovo završi, hoću svaku epizodu da odgledam ponovo, po prvi put. Kakoo?
Treba li pomenuti da sam knjigu pročitala kroz dva sata naredne večeri? Verovatno ne.
Nažalost, Blic žena ga više ne izdaje, u knjižarama ga trenutno nema, a mama je još uvek skeptična dok je reč o naručivanju preko interneta (iako nam nije prvi put). Nema veze, ubediću je nekako, moram!

Zašto sam se toliko vezala za seriju? Ovo vam nikada nisam rekla, ali ne volim da gledam serije. Ne volim zato što se nenormalno vežem za likove, danima razmišljam o njima, plačem i smejem se više od njih. Kada se završe, imam osećaj da sam izgubila prijatelje. Prijatelje koji su bili uz mene dok mi je bilo teško, prijatelje koji su pričali sa mnom do jutra, prijatelje koje sam zaista volela. Kad bolje razmislim, isto je i sa knjigama, vezivanje mi je uvek bilo slaba tačka. Vežem se za osobu posle dva sata druženja, i već bih učinila sve za nju. Ipak, gledaću na sve ovo pozitivno, nijedan lik nikada me nije napustio, svi su oni tu negde, sa mnom, uz mene.. Naučili su me važnim životnim lekcijama ukazujući mi na njihove greške koje ne smem ponoviti. A kada ponovo osetim nedostajanje, u svako doba dana i noći biće tu da zajedno oživimo uspomene. Sve to nosi svoju čar.

Ukoliko me pitate zašto sam se vezala konkretno za ovu seriju odgovor je lak. Šerlok je jedan. Njegov način razmišljanja, njegovi postupci, njegov simpatični osmeh. Osoba koja je toliko dobra da nikada ne govori o svojim problemima, i uvek od sebe napravi krivca kako drugi ne bi patili zato što je nepravedno osuđen. Osoba koja deluje tako hladno i nepristupačno, a u dubini duše je prava dobrica. Osoba koja je tako naporna i tvrdoglava da me podseća na mene. To je osoba kojoj bih odmah skočila u zagrljaj i nikad je ne pustila. Ali, tu je i Votson. Zašto li ga obično zapostavljaju? On je još jedan divan čovek pre svega. Spreman da učini sve za svog prijatelja, da svima objašnjava kako Šerlok dobra osoba iako bi ga i sam najradije zadavio u određenim trenucima. Njih dvojica su savršen tandem. Pravi prijatelji. Nije potrebno da to govore jedan drugom, da se umiljavaju, opravdavaju.. Oboje su svesni nesavršenosti i spremni da to iznesu u lice, a koliko god se medjusobno nervirali (tj. koliko god Šerlok nervirao Votsona) uvek su tu jedan za drugog. Meni je serija presmešna. Sve vreme se smejem kako njihovim reakcijama, tome kako sam "glupa" da ne primetim nešto tako očigledno (a u poslednje vreme ih gotovo sve primetim haha). Naprosto, ovo je za mene pun pogodak. Misterija, triler, detektivske i krimi priče, ali i medjuljudski odnosi upakovani zajedno. Glumci su savršeni. Da sam birala, ne bih bolje odabrala. Gledala sam i rusku seriju, kao i američki film, ali iskreno, nisam dogurala preko 20 minuta, jednostavno nije to to. Benedikt i Martin Friman su odradili svoj posao bez greške, toliko dobro da ne mogu gledati nijednog drugog glumca u toj ulozi.
Za kraj, zacrtala sam sebi da MORAM posetiti Ulicu Bejker 221b u Londonu. Ne znam kako, ali moram. Ukoliko ne znate, to je ulica u kojoj je Šerlok Holms "živeo", danas, to je muzej. U njemu je sve još uvek onako kako je pisano u romanima i prikazivano u seriji. Počevši od njegove fotelje, preko lupe, lobanje, violine.. Ne bi li bilo sjajno posetiti takvo mesto? Ukoliko je neko zainteresovan da me vodi, pristajem!
Nadam se da se niste smorili čitajući, ali morala sam ovo da izbacim iz sebe. Ukoliko još uvek postoje osobe koje nisu čitale i gledale ovog savršenog lika, odmah to učinite! U redu, shvatam da ne voli svako ovaj žanr, ali, ukoliko volite, a niste gledali i čitali, znate šta vam je činiti! :)

Коментари

  1. Baš si me emotivno pogodila ovom pričom, ja sam potpuni frik kada je u pitanju Šerlok, upravo zbog razloga koje si ti navela. Benedikt je jednostavno savršen, a na isti način je i izneo ulogu Šerloka.
    Meni je prelepo nešto što sam davno pročitala na tumblr-u : Šerlok predstavlja mozak, a Džon srce. Šerlok ima problema sa emocijama (sam za sebe kaže da je socipata (iako u četvrtoj epizodi možemo videti da ipak nije tako)), a Džon sa mentalnim stanjem zbog posledica iz rata. Ipak, kada su zajedno, oni dopunjuju jedno drugo. Bukvalno su srodne duše. :)
    I obavezno idemo zajedno u Bejker Strit. :D <33

    Introverted dreamer

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi se dopada ovaj tekst! Slažem se sa tobom, prvom prilikom idemo tamo! :D <3 <3

      Избриши
  2. Već duže vreme planiram da odgledam ovu seriju,pošto,nažalost,knjigu ne mogu da nabavim.Po onome što si napisala,ne sumnjam da je divna,već večeras se bacam na gledanje ove serije!Odličan post♥

    Ako želiš poseti moj blog:
    http://littlebeautydreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Tvoji utisci o pročitanom:

Популарни постови са овог блога

SASTAV: NE MOGU DA SE ODUPREM TOM UTISKU

ANALIZA: UJKA VANJA

ZONA ZAMFIROVA - ANALIZA