ZANIMLJIVO IZ BIOGRAFIJE - AGATA KRISTI

Uživam čitajući biografije poznatih, inspirišućih ljudi. Pre svega, to su neki naučnici ili pisci. Uočila sam mnoge zanimljive činjenice o Agati Kristi, pa odlučih da ih podelim sa vama, ukoliko vam se ovaj post dopada, rado ću uraditi nešto slično i s drugim autorima. 



1. Počela je da piše iz inata. Sestra joj je govorila kako ne bi bila u stanju da napiše dobar roman, a ova je kao odgovor na izazov napisala čak 79 istih. S 11 godina počela je da piše kratke priče koje nisu privukle pažnju široj publici. Prvi roman "Misterija u Stajlsu"

2. Inspiraciju je dobijala uglavnom na putovanjima. Obilazeći zanimljive destinacije, osmišljala je savršena ubistva koja bi se tu mogla odigrati. Tako su nastali romani s radnjom u Egiptu, Francuskoj, Bliskom istoku, ali i Engleskoj, gde je i živela.

3. Lik gospođe Marpl napisala je po svojoj baki, tj. ona joj je bila inspiracija.

4. U ratu je radila kao medicinska sestra. Tu se susrela sa mnogim vrstama otrova i posltala njihov vrsan poznavalac. Zbog toga, mnoga ubistva iz njenih romana počinjena su upravo ovako, dok je brutalnih ubistava bilo generalno malo.

5. U decembru 1926. godine je nestala na 11 dana. Posvađala se s prvim mužom zbog neverstva koje se dogodilo neposredno nakon smrti njene majke. Njen nestanak digao je mnoge na noge, pa su je tako tražili brojni pripadnici policije, ali i volonteri. Pronađena je u hotelu daleko od kuće, upisana pod imenom muževljeve ljubavnice i tvrdila je da se ničeg ne seća. Doktori su ustanovili da je moguće da je došlo do amnezije usled nervnog sloma, a da li je tako, ili je možda blefirala ili se dogodilo nešto treće, pa.. nikada nećemo saznati. :)

6. Tokom nestanka, policija je angažovala Artur Konan Dojla, koji je stvorio lik Šerloka Holmsa, da je pronađe.


Do sledećeg posta, B.

Коментари

  1. Obožavam da čitam romane Agate Kristi. Odličan post, veoma zanimljivi podaci.

    mysweetlandd.blogspot.com

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Tvoji utisci o pročitanom:

Популарни постови са овог блога

SASTAV: NE MOGU DA SE ODUPREM TOM UTISKU

ANALIZA: UJKA VANJA

ZONA ZAMFIROVA - ANALIZA