HILJADU I JEDNA NOĆ, HANAN EL ŠEJH

Još od malena, kada sam prvi put čula za priču o Šeherezadi, želela sam da saznam nešto više. Nije me  zanimala serija, niti  crtani film, već sam tragala za originalnijim pričama. Nažalost, još uvek nisam pročitala ništa od toga, ali, kako je mama znala za moju želju, jednom prilikom kupila mi je pomenutu knjigu, tačnije, „prepravku“ dela.

O autoru: HANAN EL ŠEJH je libanska novinarka, rediteljka i jedna od najpriznatijih savremenih arapskih spisateljica. Rođena je 1945. godine u Libanu, u tradicionalnoj muslimanskoj porodici, a obrazovanje je stekla u Kairu. Radila je kao novinar u Bejrutu, jedno vreme je živela u Saudijskoj Arabiji, a potom se preselila u London.  Autor je jedne zbirke priča i brojnih romana, od kojih je jedan ušao u uži izbor na Indipendent listi nagrada za strani roman. Njena dela prvenstveno odlikuju sudbine tradicionalnih ženskih likova tokom Libanskog građanskog rata.
Nedavno je objavila memoare o životu svoje majke – Skakavac i ptica. Napisala je dva pozorišna komada, a sa Timom Saplom je sarađivala na pozorišnoj adaptaciji priča iz Hiljadu i jedne noći. Hanan el Šejh trenutno živi u Londonu.

Verujem da svi znate priču o prevarenom sultanu koji je odlučio da svake večeri spava sa nevinom devojkom koju će potom ujutru ubiti. Zbog toga vam neću prepričavati samu radnju, već samo utiske o njoj.

Nisam se baš oduševila, ovo smatram pokušajem nečega, ali bez uspeha. Moram priznati da su mi se neke od priča dopale, čak sam i uživala, no, s druge strane, mnogobrojne su one koje nisu previše ubedljive. Autorka je pokušala da sačini neke erotske delove, no, ispala je samo prosta. Priče se nadovezuju jedna na drugu, radnja dinamično teče, tako da nijje bilo naporno čitati, osim što sam određene priče već zaboravila. Sve u svemu, drago mi je da sam pročitala, preporučila bih je i vama, iako stojim iza toga da ima daleko kvalitetnijih dela.


Izdavač kaže: Prepustite se opojnim pričama neustrašive Šeherezade, upoznajte kralja Šahrijara i zaplovite u egzotične predele Indije i Indokine u novoj, nesvakidašnjoj verziji čuvene pripovesti.

Nakon što je otkrio neverstvo svoje žene, okrutni kralj Šahrijar zahtevao je da mu svake noći dovode po jednu devojku, kojoj je oduzimao nevinost i ujutru je slao u smrt. Uprkos gnevu njegovih podanika, u čijim srcima je tinjalo seme pobune, kralj Šahrijar nastavljao je sa svojim krvavim pirom. Lepa Šeherezada, kćer kraljevog vezira, određena je da bude kraljeva sledeća nevesta. Mudra lepotica ubrzo je skovala plan kako bi stala na put nesreći: kralju je svake noći pripovedala po jednu priču koja je uvek pred zoru dostizala dramatični vrhunac. Obuzet radoznalošću, kralj je ostavljao Šeherezadu u životu čekajući sa nestrpljenjem da priču privede kraju.

Poput nesagledivog okeana, moćne bujice nenadmašnog pripovedačkog dara čitavog Istoka utkane su u nezaboravnu pripovest koja je trajala hiljadu i jednu noć. Čuveni vladari, bajkoviti predeli i nezaboravne junakinje obuzeće sva vaša čula – a onda će nestati sa prvim osvitom zore, samo da bi ponovo oživeli kada Mesec opet zagospodari nebeskim svodom. 


Ocena: 3
Izdavač: Vulkan

Коментари

  1. I sama sam fascinirana pričama iz "1001 noći" i već duže vreme želim da nađem originalno delo, abr u biblioteci. Viđala sam ove 'prepravke' kako ti kažeš, ali sam uvek bila skeptična da im pružim šansu. Nakon ove recenzije ne planiram se upuštati u ovo delo, pošto vidim da nisi baš oduševljena, ali si mi definitivno probudila volju da pronađem original što pre :))

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam čitala ovu verziju Hiljadu jedne noći, već sa u Vulkanovom izdavaštvu pronašla još jednu verziju samo od autorke E. K. Džonston. Zaista ti mogu preporučti tu verziju priče, ukoliko voliš lirska dela. Priča nije prosta, autork ne pokušava da postigne erotske efekte koji će delovati mizerno i veoma je originalana u onome što radi. Takođe, mnogo lepih pouka ima na tom jednom mestu :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Tvoji utisci o pročitanom:

Популарни постови са овог блога

SASTAV: NE MOGU DA SE ODUPREM TOM UTISKU

ANALIZA: UJKA VANJA

ZONA ZAMFIROVA - ANALIZA