PRODAVNICA SARIJA - RUPA BAŽVA

Nedavno sam na temu ove knjige pisala u jednom književnom izazovu, pa sam taj tekst odlučila da podelim i sa vama, kao svoju recenziju ovog dela. Ukoliko nekoga zanima o kakvom izazovu je reč, pročitajte sve detalje OVDE.
          



Rupa Bažva… Indijsko ime, meni nepoznato. Svedene, neupadljive korice. Pa, zašto da ne?
Toliko imena, ličnosti, pojmova, pogled nesvesno pada ka dnu stranice u potrazi za fusnotama. Poglavlje po poglavlje, autorka me potpuno uvukla u svoje delo.
Život siromašnog Ramčanda, njegov posao, prijatelji, i uopšte svakodnevnica. Potom slede sudbije njegovih kolega i njihovih žena. Sudbine o kojima svi pričaju, ali ih niko ne poznaje. Tužne sudbine čiju istinu niko ne želi da upozna. Sasvim suprotno, Bažva nas uvodi u domove članova visokog društva. Uvodi nas u njihove razgovore, ciljeve, “brige”. Daje nam celokupnu sliku kontrasta na najjupadljiviji način.
Knjiga mi se veoma dopala, prijemčivo štivo lako za čitanje, a ipak nosi dozu težine u sebi. Ne, nisam bila nasmejana pri njenom završetku. Ostavila je ukus gorčine u mojim ustima. Baš zbog realnosti koju pruža. Ovo nije jedna od knjiga u kojoj se problemi rešavaju, u kojoj su na kraju svi srećni i ispunjeni. Ovo je knjiga koja predstavlja život u stvarnom svetlu – postoje oni iznad, ali i ispod tebe. Nekima ćeš pozavideti, na neke se sažaliti. Slušaćeš priče, ali nećeš upoznati istinu. A naposletku, nakon svega što otkriješ, ti si samo ti, vodič svog života, nemoćan da izmeniš svet. Jer “svaka medalja ima dve strane, a možda i više”
Jedno od manje poznatih, ali ne i manje vrednih dela. Za svaku preporuku!
Reči izdavača:
Još jedan radni dan u Amritsaru, a Ramčand ponovo kasni na posao. Kroz uske ulice trči do Sevakove prodavnice Sarija, koja se nalazi u samom srcu jednog od gradskih bazara. Tu, okruženi pamučnim tkaninama iz Bangladeša i svilom iz Benaresa, Ramčand i njegove kolege prodavci sede po čitav dan, strpljivo odmotavajući i slažući metre šarenih tkanina za žene i kćeri iz "otmenih porodica" i za nasmejane devojke koje sanjanju o tome da se obuku u svilu iako jedva mogu da kupe i pamuk.

Ali jednog popodneva Ramčanda šalju u novi deo grada i on izlazi iz uske kolotečine svog svakodnevnog života. Pogled na ovaj drugačiji svet otkriva mu postojanje novih mogućnosti. I tako, naoružan dvema pohabanim knjigama engleske gramatike, novim parom čarapa i komadom finog sapuna, on će pokušati da obnovi nadanja iz svog detinjstva. Njegovi napori će mu uskoro u potpunosti preokrenuti život, suočavajući ga s nasiljem koje ugrožava i samu njegovu egzistenciju.

Prodavnica sarija najavljuje pojavu autorke koja duboku osećajnost spaja s humorom i neustrašivom iskrenošću. Kroz nezaboravan lik Ramčanda, varljivo jednostavnom prozom, ona priča priču istovremeno dirljivu i veoma stvarnu, oslikavajući savremeni svet u kome se nada i nasilje neprestano prepliću.

Izdavač: Laguna
Ocena: 5

Коментари

Популарни постови са овог блога

SASTAV: NE MOGU DA SE ODUPREM TOM UTISKU

ANALIZA: UJKA VANJA

ZONA ZAMFIROVA - ANALIZA