SASTAV: ČOVEK JE DOBIO ŽIVOT, A NE VLAST NAD NJIM

Idem. Sapinjem se. Padam. Jurim kroz trnje i šiblje, jurim krivim stazama koje se gube. Slušam osude i ogovaranja, laži i previranja. Šta radim ovde? Zbog čega živim i nastavljam da se borim? Zbog koga?

Čovek, kao što Andrić reče, rođen je bez zvog znanja i volje, bačen u okean postojanja sa zadatkom da od njega sačini svoje mirno more. Život je dar, ali ne onakav kakvim ga smatramo. Sa sobom on nosi odgovornost i ograničenja. Nismo dobili upustvo za upotrebu niti savete kako opstati. Dobili smo svega delimičnu vlast. Kornilo nad nabusitim brodom našeg okeana. Ne možemo videti šta nas čeka, ne možemo se ni vratiti. Na nama je da prevaziđemo plime osećaja i oseke razuma. Na nama je da odaberemo smer i vodimo se njime. Zbog toga, ispravnije je porediti život s igrom. Velikom, komplikovanom igrom. Njeni učesnici odabrani su nasumično. Pravila nisu birali, ona su im nametnuta. Ipak, neki odlučiše da ih ne poštuju, dok ih drugi ne razumeše. Biramo da li smo nemi posmatrači ili aktivni učesnici. U oba slučaja izlazimo kao pobednici, manje, ili više uspešni. Gube jedino oni koji odluče okončati igru, napustiti je. Bez obzira na sva ograničenja, pogrešno je prepustiti se pravilima, pogrešno je biti posmatrač svoje sudbine. Treba se usprostaviti, ići dalje bez obzira na sve. Poštenjem i mudrošću se usprotiviti varalicama. Usprotiviti se svima koji odluče biti vlasnik tuđih života, jer, kao što rekoh, nismo vlasnici ni sopstvenog. Dok živimo, budimo živi. Obarajmo granice i suprostavimo se svima.

Ipak, život bez pobune je kao godina bez proleća, pobuna bez istine kao proleće u suvoj, neplodnoj pustinji. Život, pobuna i istina jesu Sveto trojsvo koje se ne može menjati niti odvajati.

Коментари

  1. SVAKA TI ČAST na ovakvom sastavu. :)

    Napisala sam novi post, pa ako te zanima, pogledaj https://andjelina-svastara.blogspot.com/2018/06/belocrkvanski-karneval-2018-1-i-2-dan.html , meni bi značilo. :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Tvoji utisci o pročitanom:

Популарни постови са овог блога

SASTAV: NE MOGU DA SE ODUPREM TOM UTISKU

ANALIZA: UJKA VANJA

ZONA ZAMFIROVA - ANALIZA