KRAJ SEZONE, PREDRAG JOVANOVIĆ

Ovo je prva u nizu knjiga sa Lagunine akcije o kojoj ću vam govoriiti, Paket je stigao u subotu, u nedelju je knjiga bila pročitana, toliko.

O autoruPredrag Jovanović (1961, Bijeljina), školovao se u Beogradu, nekoliko godina radio kao elektroinženjer u fabrici poljoprivrednih mašina „Zmaj“ u Zemunu, a zatim se prebacio na poslove oglašavanja, što i danas radi.
Objavio je nekoliko kratkih priča i roman „Operacia“, prvi politički triler napisan i objavljen u Srbiji.

Naime, Ozren je bivši beogradski policajac zavidnih sposobnosti. Suspendovan je nakon što je iskasapio zemunskog serijskog ubicu kada ga je konačno uhvatio. Ipak, njegovi prijatelji i kolege nisu zaboravili koliko je oštrouman i koliko im je pomogao. Sada se može nazvati privatnim detektivom.
Jednog dana, u njegovu kancelariju ulazi očajan starac govoreći kako je njegova ćerka sa dečkom otputovala na more u Tivat, ali nisu se vratili. Niko ih nije video niti čuo. U razgovoru sa drugom iz policije shvatili su da to nije jedini prijavljen nestanak i pokušali su što brže da deluju. No, to nije bilo nimalo lako.


Iako je delo u osnovi detektivski roman, možemo uočiti različite žanrove. Prilikom Ozrenove posete Crnoj Gori, upoznajemo se sa pejzažima tog mesta, događajima van sezone, svakodnevnim svađama komšija i slično. Tu se upoznajemo sa jednom devojkom čija će prošlost, ali i sadašnjost znatno doprineti razvoju romana. Osim toga, videćemo i Ozrenove prijatelje, uz koje ćemo se smejati i koji će nam pokazati pravo, nesebično prijateljstvo i u poznim godinama.

Knjiga obiluje humorom, u svakoj, čak i najbanalnijoj situaciji, Ozren bi rekao nešto što bi me oraspoložilo. Likovi su dobro izgrađeni, mesta do detalja opisana, tako da sam prilikom čitanja tačno znala gde bi se ta radnja zapravo odvijala (za pojedina mesta), tako da sad jedva čekam leto kako bih posetila Tivat i mesta kojima su "ovi likovi šetali". 

Takođe, glavni lik upućuje mnogo referenci na filmove, pisce ili knjige, ironično ili ozbiljno, ali u pravom trenutku. To mi je baš prijalo. Sam slučaj je zanimljiv, radnja dinamična, bez bespotrebnog teksta, dovoljno da mi se dopadne. Opšti utisak nakon čitanja romana je pozitivan, uživala sam, smejala se i grickala nokte. Nije ništa što će vas oboriti s nogu, ali ipak delo vredno pažnje.

Preporučujem vam da ne čitate rezime sa sajta niti sa poledjine knjige, zbog toga što vam može otkriti previše.


Izdavač: Laguna

Коментари

Популарни постови са овог блога

SASTAV: NE MOGU DA SE ODUPREM TOM UTISKU

ANALIZA: UJKA VANJA

ZONA ZAMFIROVA - ANALIZA